Sunday, 14 April 2013

Untuk Kaum Adam Yang Bergelar Suami


                                                                 Assalamualaikum...


  1. Hargai isterimu sebagaimana engkau menghargai ibumu sebab isterimu juga seorang ibu dari anak anakmu.
  2. Jika marah boleh tidak berbicara dengan isterimu tetapi jangan bertengkar dengannya (membentaknya, mengatainya, memukulnya).
  3. Jantung rumah adalah seorang isteri. Jika hatinya tidak bahagia maka seisi rumah akan tampak seperti neraka (tidak ada gurau tawa, manja, perhatian). Maka sayangi isterimu agar dia bahagia dan kau akan merasa seperti di syurga.
  4. Besar atau kecil gajimu seorang isteri tetap ingin perhatian. Dengan begitu, maka isterimu akan selalu menyambutmu pulang dengan kasih sayang. 
  5. Dua orang yang tinggal sebumbung (menikah) tidak perlu berdebat, bertingkah, siapa menang siapa kalah.  Kerana kedua nya bukan untuk bertanding melainkan teman hidup selama nya.
  6. Di luar banyak wanita idaman melebihi isterimu. Namun mereka mencintaimu atas dasar apa yang kamu punya sekarang. Bukan apa adanya dirimu. Saat kamu menemukan masa sulit, maka wanita tersebut akan meninggalkanmu dan punya lelaki idaman lain di belakang mu...tapi tidak isterimu..
  7. Banyak isteri yang baik. Tapi di luar sana terlalu  ramai lelaki yang ingin mempunyai isteri yang baik dan mereka tidak akan mendapatkannya. Mereka akan menawarkan perlindungan dan perhatian terhadap isterimu. Maka jangan biarkan isterimu meninggalkan rumah kerana kesedihan dan kecewa sebab dia akan sukar sekali untuk kembali.       Seorang wanita bergelar isteri sangat sukar dibaca isi hatinya. Dengarkanlah luahannya, leterennya...dan kamu akan mengerti apa yang tersirat. Hanya ingin belaian dan perhatian....bukan orang lain pun....isteri sendiri jugak...

                   

                                      Sumber ; Perkongsian Kemusykilan Ibu dan Bapa
No comments:

Post a Comment